Din anul 1867 încep să funcționeze două școli în Adjud, celei de băieți adăugându-i-se școala de fete. Școlile nu aveau un local propriu, învățătorul Ioan Vergolici susținând cursurile în spațiile puse la dispoziție de localnici, printre care sunt amintiți  M. Braunstein sau N. Fuică.

În anul 1875 se ridică prima clădire de școală, finanțată din banii comunei și compusă dintr-o sală de clasă și locuință pentru învățător. În anul școlar 1892-1893 se preda în două școli – băieții învățau în școala construită din banii publici, iar fetele – într-o clădire închiriată. Cursurile celor două școli erau urmate de 80 de copii.

Începând cu anul 1894 va funcționa o singură școală mixtă având ca învățători pe Ion Zaharescu, Constantin Ladaru, Neculai Pătrășcanu.

În 1902 a fost înființată școala primară în Adjudu Vechi, construcția fiind ridicată din vălătuci, prin contribuție publică. Prima învățătoare menționată la școala din Adjudu Vechi este Maria Diaconescu.

În anul 1904 este construit un nou corp de clădire pentru prima școală ce a fost înființată în anul 1865 în Adjud – Școala nr. 1. Școala nouă are patru săli de clasă şi cancelarie, plus locuinţa directorului (actuala grădiniţă şi localul bibliotecii Școlii Generale ”Mihail Armencea”). În perioada acestor ani este demnă de menţionat activitatea la catedră a învăţătorilor Ion şi Raluca Zaharescu.

Documentele atestă că în anul 1933 începe construcția unui corp de clădire nou și mai mare pentru Școala nr. 1. Fondurile insuficiente au făcut ca în anul 1934 construcția clădirii să se blocheze în faza ”la roșu”, făcându-se eforturi considerabile pentru a fi măcar acoperită cu țiglă. Școala va fi dată în folosință abia în 1937, directoare fiind Lucreția Bordea. În 1945 clădirii existente i se adaugă un corp nou, care îi va da forma de U, se supraetajează pe partea de nord, completându-se cu încă cinci săli de clasă. Odată cu dezvoltarea localităţii a fost necesară înfiinţarea unei şcoli medii de 10 ani, apoi de 11 ani, apoi liceului de 12 ani care include şi Şcoala Generală nr.1 în perioada anilor 1953-1966. Mai apoi școala se desprinde de liceu şi redevine şcoala cu clasele I-X, apoi cu clasele I-VIII – până în prezent. Denumirea inițială a primei școli adjudene a fost Școala Generală nr.1, schimbându-și denumirea în anul 2002 în Școala cu clasele I – VIII „Mihail Armencea”, după numele profesorului Mihail Armencea care a activat în această instituție timp de 40 de ani.

 

CONTACT

Adresă: Str. Tudor Vladimirescu nr. 7A, Adjud, Vrancea, 625100

Telefon/Fax: 0237/640619

e-mail: