Conform legislației în vigoare, Primăria municipiului Adjud are datoria de a informa corect și imediat cetățenii cu privire la tot ceea ce poate amenința viața și integritatea corporală a acestora. Odată cu apariția primului caz de COVID-19 în România,  afecțiune ce a schimbat total stilul de viață al tuturor, considerăm că ne-am făcut cu prisosință datoria atât din punct de vedere al informării publicului cât și din punctul de vedere al luării unor măsuri concrete de evitare a contaminării adjudenilor cu virusul SARS -CoV-2.

Respectându-ne în continuarea obligațiile pe care le avem față de adjudeni, susținem demersurile referitoare la o informare corectă și imediată a cetățenilor și vă prezentăm, punctual, situația de risc creată la nivelul municipiului Adjud.

Luni, 23 martie 2020, în calitate de membru al Comitetului Local pentru Situații de Urgență constituit la nivelul spitalului municipal,  Claudiu Cristea, viceprimarul municipiului Adjud, a participat la o ședință la care a fost prezent unul dintre cadrele medicale depistate după câteva zile după ședință ca fiind pozitiv pentru COVID-19.

Până în momentul aflării acestei informații, toți participanții la ședință au continuat programul de lucru normal, stabilind contacte atât cu colegii din instituții cât și cu membrii familiilor.

Din momentul în care a aflat că medicul participant la ședință, ce activează și în cadrul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Popescu”, a fost evaluat ca fiind pozitiv la COVID-19, viceprimarul municipiului Adjud a luat decizia de a se izola voluntar la domiciliu și a întreprins toate demersurile necesare pentru testarea la COVID-19 măcar a persoanelor participante la ședință, dacă nu a întregului personal medical.

„Nu putem sta impasibili și nu putem ascunde gunoiul altora sub preșul nostru! Dacă am proceda astfel, nu ne-am respecta datoria față de cetățeni și am încălca prevederile proaspăt schimbatului art. 352 din Noul Cod Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor infectocontagioase. Ori, tocmai acest articol este încălcat în acest moment de către autoritățile abilitate să lupte contra COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Vrancea invocând faptul că nicio procedură a Ministerului Sănătății nu le permite testarea la COVID-19 a persoanelor asimptomatice” susține viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Cristea.

Publicăm aceste informații și întreprindem toate aceste demersuri deoarece dorim să ne apărăm comunitatea, dorim ca mai ales cei aflați în prima linie de luptă contra acestei epidemii să nu fie victimele acestui infam virus. Din păcate, tot ce putem constata este că suntem lăsați singuri și de izbeliște.