Angela Gheorghiu s-a născut la Adjud, pe 7 septembrie 1965. La 13 ani a început să studieze canto la Academia de muzică din București.  După șase ani de canto și pian, în 1990, soprana Angela Gheorghiu și-a terminat studiile la Conservator. Spectacolul ei de absolvire a fost Boema de Puccini, pentru care s-a pregătit singură.

În 1992 a debutat pe scena internațională la Covent Garden, cu rolul Zerlina din opera „Don Giovanni”. De când eram în liceu și vedeam pe casetă spectacole ale diferitelor teatre, am considerat că cel mai înalt nivel artistic este atins la Covent Garden și nu m-am înșelat. Britanicii au primit cu brațele deschise vocea încântătoare și prezența minunată a sopranei originare din Adjud.

În 1993 debutează la Metropolitan Opera în La Boheme, apoi la Viena și Hamburg pentru ca în 1994 să revină la Covent Garden în rolul Violettei din „Traviata” de Verdi, moment în care s-a propulsat-o ca artist de talie internațională. Pe lângă operă, unde excelează în Verdi și Puccini,  înregistrează și muzică folclorică și religioasă românească. Frumoasă și foarte feminină, educată și plină de curtoazie (soprana Angela Gheorghiu – n.n.) este o persoană cu un caracter foarte puternic, care recunoaște că nu îi este frică de nimic”, scrie cotidianul spaniol „El Mundo”.

La Royal Opera House a triumfat, în 1994,  în mult aplaudata Traviata de Giuseppe Verdi, dirijată de Sir Georg Solti, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obișnuit de la BBC.

Începând din acest moment, soprana Angela Gheorghiu a devenit o prezență constantă în sălile de operă și concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona …

În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson și Prietenii” în München. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (1999), a Teatrului Malibran din Veneția (2001) și a Operei din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (2005).

În 2001, Angela Gheorghiu a interpretat rolul principal în filmul-operă Tosca, regizat de Benoit Jacquot, film prezentat în afara concursului la Festivalul de Cinema de la Veneția.

În 2002 interpretează rolul Julietei în filmul Roméo et Juliette alături de Roberto Alagna.

A participat la spectacolul care a marcat Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (2002). A cântat pentru Alteța Sa Prințul Charles în diferite ocazii.

A cântat la Jubileul de Argint al Reginei Beatrix în Amsterdam (2005), la Concertul de Anul Nou de la Palais Garner în Paris (2006), la Concertul de vară Met în Prospect Park, New York (2008) și la concertul organizat în memoria lui Luciano Pavarotti în Petra, unde a interpretat și un duet inedit al ariei „La ci darem la mano” din Don Giovanni alături de Sting (2008).

În 2009 a fost invitată să cânte în onoarea mezzo-sopranei Grace Bumbry la Kennedy Center Honors, în Washington. A interpretat aria „Vissi d’arte” din Tosca de Puccini în prezența lui Barack Obama.

În noiembrie 2010 a debutat în rolul titular din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, într-o nouă producție semnatã David McVicar a Operei Regale din Londra, Covent Garden. The Observer a scris: Este dificil de imaginat pe cineva întrecând-o pe Angela Gheorghiu în acest rol. Vocea ei lină și cremoasă, dar cu un miez de oțel, se îmbină perfect cu mișcarea scenică. Este o actriță naturală, scena morții improbabile fiind sfâșietor de credibilă iar aria Poveri fiori  este pur și simplu de neuitat.

În 2011 revine în rolul principal în Tosca pe scena londoneză, alături de Jonas Kaufmann și Bryn Terfel, sub bagheta lui Antonio Pappano. În septembrie 2011 a revenit la Londra pentru reluarea producției lui Faust, spectacol transmis în direct în cinematografele din întreaga lume. Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011).

Vocea ei este considerată de către critica internațională drept o combinație între vocile a două celebre cântărețe de operă, Maria Callas și Renata Tebaldi.

Pe 28 octombrie 2011 a cântat la gala de redeschidere a Teatrului Bolshoi din Moscova, la invitația președintelui rus Dmitri Medvedev, spectacol transmis în direct în cinematografe din toată lumea și online.

În  2012 Angela Gheorghiu a deschis Balul Operei din Viena, fiind acompaniată de Orchestra Operei din Viena dirijată de Georges Prêtre.

În iunie 2012 a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul Mimi în La bohème alături de Roberto Alagna. În iulie 2012 predă primul curs de master class la „Georg Solti” Accademia în Castiglione della Pescaia, Italia. Se întoarce în Toscana pentru un al doilea masterclass la Academia „Georg Solti” în 2016. În noiembrie 2012 interpretează rolul Tosca la San Francisco Opera.

În iulie 2015 debutează la Festivalul Verbier din Elveția alături de chitaristul Miloš Karadaglić, într-un recital special la Église.

În octombrie 2015, apare pentru prima dată în Australia în 2 concerte de gală la Sydney Opera House și la Hammer Hall, Arts Centre Melbourne.

În noiembrie 2015 cântă la Richard Tucker Opera Gala, „cel mai anticipat eveniment de operă al sezonului” la Lincoln Center, în New York City. Angela Gheorghiu a cântat prima oară la Richard Tucker Opera Gala în 1999. Cântă apoi rolul principal din opera Tosca la Metropolitan Opera din New York într-o producție de Luc Bondy[19]. În decembrie 2015, Angela Gheorghiu cântă împreună cu tenorul Ramon Vargas și Ghiță Petean într-un concert de gală la Opera din Monte Carlo.

În 2016, revine în rolul titular din Tosca la Royal Opera House, Londra. Deși era programată să cânte în 5 reprezentații, a cântat în total în 7 spectacole. S-a întors drept Tosca și la Wiener Staatsoper alături de Jonas Kaufmann în aprilie 2016. În septembrie 2016 interpretează pentru prima dată rolul Floriei Tosca la Opera de Stat din Berlin, fiind recompensată de către public cu ovații furtunoase și prelungite.

2017 marchează 25 de ani de la debutul internațional al sopranei Angelei Gheorghiu la Royal Opera House. Cu această ocazie, se întoarce la Londra interpretând rolul Adriana Lecouvreur în februarie 2017.

PREMII, TITLURI ȘI DISTINCȚII

2001 – Este desemnată Artista Anului în cadrul premiilor Classical Brit.

2002 – Primește premiul Artista Anului în cadru Echo Klassik. Discul său, Manon (Jules Massenet), este nominalizat la premiile Grammy.

 2004 – Primește premiul Victoires de la musique.

 2006 – Primește titlul de cetățean de onoare al Municipiului Adjud.

2009 – Primește premiul Gramophone pentru discul Madam Butterfly; Obține titlul Doctor Honoris Causa de cătr e Universitatea de Arte din Iași; primește Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României; primește premiul Artista Anului în cadrul premiilor Classical Brit

2012 – A primit decorația regală „Nihil Sine Deo”  din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare; îi este acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca; a fost inclusă în „Gramophone Hall of Fame” care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și de inspirație; a primit European Cultural Award într-o ceremonie organizată la Frauenkirche în DresdaGermania.  Premiile culturale europene sunt acordate sub patronajul Parlamentului European; îi este acordat premiul European Cultural Award. Premiile culturale europene sunt acordate sub patronajul Parlamentului European.

2017 – este dinstinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din București.

2018 – primește premiul Victoire dHonneur pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a 25-a ediții a galei premiilor Les victoires de la Musique Classique; îi este acordat premiul Giacomo Puccini în cadrul celei de-a 47-a ediții a Festivalului Pucciniano.

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate și au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique in Franta, Premiul Cecilia in Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele.

A fast distinsă cu „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” și „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România