🔴SE SUSPENDĂ TEMPORAR ACTIVITATEA CABINETELOR DE MEDICINĂ DENTARĂ
Începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.
🔴SE INTERZICE ACCESUL PUBLICULUI ÎN BISERICĂ
Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.
🔴SPRIJINIREA PERSOANELOR DE PESTE 65 DE ANI
Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
Evidența persoanelor din această categorie vulnerabilă se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean de coordonare și conducere a intervenției.
Comitetele locale și județene pentru situații de urgență identifică modalități de sprijin pentru persoanele menționate mai sus.
Măsurile se aplică începând cu data publicării ordonanței militare în Monitorul Oficial al României, Partea I
🔴SE RESTRÂNGE DREPTUL LA LIBERA CIRCULAȚIE
Se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii epidemiei de COVID-19 și cu evitarea formării unui grup mai mare de 3 persoane.
❗️ATENȚIE❗️Începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei/locuinței între orele 22:00 – 06:00, excepție făcând următoarele situații:
Deplasările în interes profesional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță, situație în care persoanele sunt obligate să aibă asupra lor legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
Deplasările în scopul asigurării de bunuri ce acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, situație în care persoanele sunt obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Deplasările în scopul primirii de asistență medicală care nu poate fi amânată nici realizată de la distanță, situație în care persoanele sunt obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Deplasările din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, blonave, cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, situație în care persoanele sunt obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoilor animalelor de companie situație în care persoanele sunt obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
❗️Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Puteți descărca ambele formulare editabile de aici ➡️ https://adjud.ro/planuri-masuri-si-reguli-de-comportament-in-caz-de-dezastre/
🔴ÎNCĂLCAREA REGIMULUI DE IZOLARE/AUTOIZOLARE SAU A CELUI DE CARANTINĂ
Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Măsurile de mai sus nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală și se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României.
🔴SUSPENDAREA ACTIVITĂȚILOR COMERCIALE ÎN MALL-uri
Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul în mall-uri și alte centre comerciale, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
Consultați textul Ordonanței Militare nr. 2/21.03.2020 accesând linkul – https://adjud.ro/…/…/03/ordonanta-militara-nr-2_75450400.pdf